Diëtetiek
We staan er niet altijd bij stil, maar eten is – naast lekker en gezellig – belangrijk voor onze gezondheid. Het kan van belang zijn dat uw eet-en leefpatroon aangepast moet worden ter bevordering van uw lichamelijke gezondheid. Daarnaast is bij veel aandoeningen een aangepaste voeding onderdeel van de behandeling of zelfs de enige behandeling. De behandeling door de diëtist bestaat uit een praktisch advies en begeleiding op maat.
Tijdens het gesprek met de diëtist krijgt u daarom veel vragen over uw gezondheid, uw medische gegevens, uw eet- en leefgewoonten, uw verwachtingen en uw wensen. Vervolgens maakt de diëtist een persoonlijk behandelplan, waarbij rekening wordt gehouden met uw persoonlijke situatie. Samen met u zal worden gezocht naar oplossingen voor eventuele knelpunten.
Kwaliteitsregister
De diëtisten van PMC Zuid West Nederland staan geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici. Ze werken op verwijzing maar zijn ook direct toegankelijk, dat wil zeggen dat u bij hen terecht kunt zonder verwijzing van een arts of specialist. Ze zijn daarnaast aangesloten bij de beroepsvereniging, de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en nemen deel aan gespecialiseerde netwerken.
Voor wie?
Zowel kinderen als volwassenen kunnen bij ons terecht voor begeleiding bij:
- Diabetes Mellitus type II (met insuline, tabletten of alleen dieetadvies)
- Zwangerschapsdiabetes (verstoorde bloedsuikers tijdens zwangerschap)
- Gezonde voeding of overige voedingsvragen tijdens zwangerschap
- Hart- en vaatproblematiek (bijv. hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, hartfalen)
- Nierproblematiek/ nierfunctiestoornissen als chronische nierinsufficiëntie
- Maag-, lever-, darmproblematiek (obstipatie, diarree, prikkelbare darm syndroom, ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa, lactose-intolerantie, voeding bij colostoma, levercirrose)
- Ondervoeding (ongewenst gewichtsverlies, slechte voedingstoestand)
- Kinderen met overgewicht
- Voeding voor en na operaties
- Oncologie
- Sondevoeding
- Rheuma en jicht
- Longproblematiek/ COPD
- Overgewicht
- Slaapapneu syndroom
Vewijzing en vergoeding
In de basisverzekering hebt u recht op 3 uur dieetadvisering per jaar. Enkele aanvullende verzekeringen vergoeden nog extra uren dieetadvisering. Bekijk hiervoor uw eigen polisvoorwaarden. De diëtist is direct toegankelijk, dat wil zeggen dat u geen verwijsbrief van de arts meer nodig heeft.
Wij berekenen niet alleen de tijd dat u met de diëtist in gesprek bent, maar ook de tijd die nodig is voor bijvoorbeeld het maken van een voedingsberekening of voorbeelddagmenu, het uitwerken van uw dossier en het rapporteren aan de verwijzend arts.
Voor een eerste consult bedraagt de volledige tijd ongeveer 1 uur, voor een vervolgconsult gemiddeld ½ uur.
Maak een afspraak
Wilt u advies met betrekking uw voeding of eetpatroon? Maak een afspraak! U kunt hiervoor terecht bij diëtist Alicia Guldenaar.